Stap 1: Begin met het opstellen van een concept reorganisatieplan
Klinkt logisch, maar wordt vaak onderschat: een helder plan. Het is belangrijk om vast te leggen:
- Waarom je reorganiseert
- Welke functies verdwijnen of veranderen (zo kun je ook een globale inschatting maken welke werknemers worden geraakt)
- Wat de nieuwe structuur wordt (tip: gebruik een organogram)
- Hoe je medewerkers wil compenseren of begeleiden
- Binnen welk tijdspad je de reorganisatie wil regelen
Kortom: laat zien dat je weet wat je doet. Dat geeft rust én richting. In deze fase is het plan nog niet definitief, maar wel een vergevorderde inschatting van wat er moet veranderen.
👉 Check onze pagina over de kosten van ontslag.
💡NexxtTip: Elke reorganisatie is maatwerk en geen reorganisatie is hetzelfde. Er spelen altijd details die het verschil maken: cao-afspraken, bijzondere functies, medische beperkingen, noem maar op.
Stap 2: Controleer of je een WMCO-melding moet maken
Worden er 20 of meer medewerkers geraakt door de reorganisatieplannen binnen 3 maanden? Dan moet je waarschijnlijk een melding doen op basis van de Wet melding collectief ontslag (WMCO). Dat betekent: informatie sturen naar het UWV én de vakbonden, maar ook overleggen met de vakbonden.
⚠️ Let op: ook herplaatsingen kunnen meetellen bij het vaststellen of 20 of meer medewerkers worden geraakt. Niet melden = risico op vertraging of juridische ellende.
Stap 3: Overleg met je OR, PvT, vakbonden
Heb je een ondernemingsraad (‘OR’)? Dan zul je vaak een adviesaanvraag moeten indienen bij de OR. Je vraagt de OR dan om advies te geven over de voorgenomen reorganisatie.
Is er geen OR, maar wel een Personeelsvertegenwoordiging (‘PvT’) en wordt meer dan 25% van de medewerkers geraakt door het besluit? Dan zul je de PvT om advies moeten vragen.
Ook zonder WMCO melding is het soms verstandig (of zelfs verplicht) m te overleggen met de vakbonden over een sociaal plan. In sommige CAO’s staat namelijk dat je verplicht moet overleggen met een vakbond bij een reorganisatie. Je overlegt dan over een sociaal plan. Het hebben van een sociaal plan helpt voor het draagvlak voor de reorganisatie. Dit is dus een belangrijke stap in het Stappenplan bij reorganisatie.
Stap 4: Maak het reorganisatieplan definitief
Na het overleg met de betrokken partijen, stel je het definitieve reorganisatieplan vast. Dan komt de lastige vraag: welke medewerkers moeten de organisatie verlaten? Dat bepaal je aan de hand van het zogenaamde afspiegelingsbeginsel. Het afspiegelingsbeginsel geeft een rekenmethode om te zorgen dat de ontslagen eerlijk worden verspreid over de verschillende leeftijdsgroepen binnen de functie waar moet worden ingekrompen. Dit is een belangrijke stap in het stappenplan bij reorganisatie.
💡NexxtTip: De volgorde van ontslag kent vaste, formele spelregels die moeten worden nageleefd. Je moet kijken naar wederkerig uitwisselbare functies, er is een vaste volgorde die je moet naleven en het is soms mogelijk om speelruimte te creëren bij het bepalen wie voor ontslag in aanmerking komt. Maak je een fout, dan kan dat grote gevolgen hebben. Zorg dat je hier dus altijd juridisch advies over inwint.
Stap 5: Start de ontslagprocedure bij het UWV
Is het plan rond? Dan kun je naar het UWV:
- Dien eerst formulier A in via het werkgeversportaal
- Vraag meteen twee weken uitstel aan, zodat je met de medewerkers kunt onderhandelen over een regeling
- Informeer de medewerkers pas één dag na het indienen van de ontslagaanvraag. Daarmee voorkom je ziekmeldingen. Als een medewerker namelijk ziek is, kun je de medewerker in principe niet ontslaan
- Geen deal met een medewerker? Dan krijg je nog acht dagen om de ontslagaanvraag definitief te maken met formulieren B en C. Dit is te vergelijken met een procedure bij de rechter en vraagt dus best wat van jou als ondernemer. Je moet stukken aanleveren en een juridische onderbouwing geven. Nexxtgen Legal kan je hierbij helpen!
👉 Check de pagina over ontslag bij het UWV.
Nexxtgen Legal denkt met je mee
Sta je op het punt te reorganiseren? Of twijfel je nog over de beste aanpak? Dit stappenplan bij reorganisatie geeft je al een eerste houvast. Toch zijn er veel extra nuances en zaken waar je rekening mee moet houden. Bel gerust en Nexxtgen Legal zorgt dat alles goed wordt geregeld.