Transitievergoeding: wettelijk (en bijna altijd verplicht)
Als jij als werkgever het initiatief neemt om de werknemer te ontslaan, ben je bijna altijd verplicht een transitievergoeding te betalen. Die vergoeding is bedoeld als compensatie voor het ontslag en als bijdrage aan een eventuele overstap naar ander werk. Wat belangrijk is om te weten:
- Berekening: 1/3e maandsalaris per volledig gewerkt dienstjaar (pro rata bij gedeeltelijke jaren)
- Welke looncomponenten tellen mee? Het bruto maandsalaris inclusief vaste toeslagen zoals vakantietoeslag, ploegentoeslag, (structurele) overwerkvergoeding, eindejaarsuitkering en (vaste) bonussen
- Let op: ook bij afloop van tijdelijke contracten ben je verplicht de transitievergoeding te betalen
- Compensatie: bij ontslag na langdurige arbeidsongeschiktheid kun je op dit moment nog compensatie aanvragen via het UWV.
Loondoorbetaling tijdens de opzegtermijn
Om een werknemer te kunnen ontslaan, ben je vaak verplicht de opzegtermijn in acht te nemen. Tijdens de opzegtermijn moet je ook het loon doorbetalen. Ook als de werknemer op jouw wens wordt vrijgesteld van werkzaamheden (bijvoorbeeld om een goede sfeer te bewaren) moet je in principe gewoon het loon door betalen. Houd hier rekening mee in je begroting.
❗Let op: Hou je ten onrechte geen rekening met de opzegtermijn, dan kan de werknemer daar een (gefixeerde) schadevergoeding voor vragen.
(Schade)vergoedingen
Een werknemer kan het niet eens zijn met een ontslag of de manier waarop dat is gegeven. De werknemer kan dan verzoeken om een (schade)vergoeding bij de rechter. Denk hierbij aan de volgende vergoedingen:
- Cumulatievergoeding. Als je een ontslag op meerdere ontslaggronden verzoekt (de i-grond), dan kan de rechter een cumulatievergoeding aan de werknemer toekennen. De cumulatievergoeding is maximaal 50% van de transitievergoeding.
- Billijke vergoeding. Dit wordt toegekend als je als werkgever ernstig verwijtbaar hebt gehandeld (bijvoorbeeld bij het niet naleven van re-integratieverplichtingen)
- Gefixeerde schadevergoeding. Als je de arbeidsovereenkomst hebt beëindigd zonder rekening te houden met de opzegtermijn of zonder toestemming van het UWV, dan moet je deze vergoeding betalen.
- Overige schadevergoedingen. Hierbij kun je denken aan immateriële schadevergoedingen of een schadevergoeding bij letselschade.
Deze vergoedingen zijn niet standaard en worden alleen toegekend door een rechter, maar kunnen fors zijn als aanpak van het ontslag niet juist was.
Overige vergoedingen en afspraken
Naast de verplichte kosten maken werkgevers en werknemers vaak aanvullende afspraken. Soms is dat vrijwillig en soms verplicht. Dit kan gaan om:
- uitbetaling van niet-genoten vakantiedagen
- een outplacementbudget
- een budget voor een opleiding, cursus of training
- een bonus, tantième of winstdeling
- overnemen van aandelen
- afspraken in het sociaal plan bij collectief ontslag
Daarnaast is er bij tijdelijke contracten nog een extra kostenpost, de aanzegvergoeding. Je moet een werknemer één maand voor de einddatum schriftelijk laten weten of je de arbeidsovereenkomst wil verlengen. Doe je dat niet, dan moet je de werknemer een aanzegvergoeding betalen. De aanzegvergoeding is maximaal één bruto maandsalaris. De hoogte van de vergoeding wordt vastgesteld op basis van het aantal dagen dat je te laat bent met de aanzeggingen.
Juridische kosten en procedurekosten
Een goed voorbereid ontslag vraagt ook vaak om juridisch advies. Afhankelijk van het traject (bijvoorbeeld via het UWV of de kantonrechter) maak je als werkgever kosten voor:
- advies en begeleiding
- opstellen van een beëindigingsovereenkomst of processtukken
- griffierechten bij de kantonrechter
- kosten om de deurwaarder in te schakelen
- vaak wordt er in een beëindigingsovereenkomst ook een bijdrage aan de werknemer toegekend voor de juridische kosten
Bij NexxtGen Legal wordt zoveel mogelijk met vaste prijsafspraken gewerkt, zodat je vooraf weet waar je aan toe bent.
Totale kosten waar je op moet rekenen?
De exacte kosten van een ontslag verschillen per situatie. Je zult vrijwel altijd rekening moeten houden met de opzegtermijn en de transitievergoeding, tenzij er sprake is van een ontslag op staande voet. Worden er fouten gemaakt in het proces, dan lopen de kosten snel op. NexxtGen Legal kan jou helpen om deze kosten vooraf inzichtelijk te maken én beheersbaar te houden.
Ontslag op komst? Bereid je goed voor
Een werknemer ontslaan doe je niet zomaar – en zeker niet zonder goede voorbereiding. Wil je weten wat het jou als werkgever gaat kosten? Of hoe je met zo min mogelijk risico het traject kunt doorlopen?
📞 Maak een vrijblijvende afspraak met Nexxtgen Legal.
📥 Of stuur jouw dossier voor een snelle eerste beoordeling.
Veelgestelde vragen over ontslagkosten
Krijgt een werknemer altijd een transitievergoeding?
In principe wel. Als jij als werkgever het initiatief neemt tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Alleen bij ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer (zoals diefstal) vervalt dit recht. Ook ben je niet verplicht een transitievergoeding als de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden wordt beëindigd.
Wanneer moet ik een aanzegvergoeding betalen?
Bij tijdelijke contracten van zes maanden of langer moet je minstens één maand van tevoren schriftelijk aangeven of je het contract wel of niet verlengt. Als je de arbeidsovereenkomst wil verlengen, moet je ook aangeven onder welke voorwaarden je dat wil. Doe je dat niet, dan ben je een aanzegvergoeding verschuldigd van maximaal één bruto maandsalaris. De hoogte van de aanzegvergoeding wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je te laat bent met de aanzegging.
Wat als ik de opzegtermijn niet naleef?
Dan kan de werknemer aanspraak maken op een gefixeerde schadevergoeding. Deze is gelijk aan het loon over de opzegtermijn die in acht had moeten worden genomen. Dit kan worden voorkomen door goed juridisch advies in te winnen voorafgaand aan de opzegging.
Moet ik ook kosten van de werknemer vergoeden?
In veel beëindigingsovereenkomsten wordt afgesproken dat jij als werkgever een deel van de advocaatkosten van de werknemer vergoedt. Dit is gebruikelijk, maar niet verplicht.
Zijn de kosten bij collectief ontslag hoger?
Ja, meestal wel. Je krijgt te maken met overlegverplichtingen, een meldplicht bij het UWV, en vaak een sociaal plan met extra vergoedingen en begeleiding. Bel gerust met Nexxtgen Legal om hier meer informatie over te krijgen.